Misteris i Martiris  

ELS MISTERIS

Precedint els balls de la processó van els Miracles i Misteris, breus peces teatrals que, interpretades per grups de xiquets del poble, representen coneguts passatges bíblics i episodis de la història religiosa del poble i la comarca.

Documentats ja el 1883, la seua existència es presuposa molt anterior. A la dècada de 1960 foren refets per a ser relatats en valencià, sent els responsables d’aquella reedició Benet Segura de Lagoo, Joan-Fermí Teruel i Barberà, Martí Dominguez i Barberà i el canonge Vicent Castell i Maïques.

Són els cinc següents:

1) Misteri de la Temptació o d’Adam i Eva.
“Tasta-la, Eva, que és la més dolça”

Original de Benet Segura de Lago, narra l’episodi del pecat original: la temptació del dimoni a Eva i la posterior expulsió d’ella i Adam del Paradís Terrenal”
Persontages: Adam, Eva, el Domini i un Àngel.

2) Misteri d’Abraham i Isaac.
“No alces el braç! Res li faces”

Original de Vicent Castell Maiques. Abraham seguint el manament diví es proposa a sacrificar son fill Isaac. Provada la seua obediència un àngel li deté el braç en el moment que alçava el gavinet.
Personatges: Abraham, el seu fill Isaac i un Àngel
   
3) Martiri de Santa Bàrbara.
“No, senyor Governador, sols de Crist sóc i seré”

Original de Joan Fermí Teruel Barberà.  L’any 238, Bàrbara, filla de Diòscor, noble de Nicomèdia, es decapitada per són pare per no renunciar a la fe de Déu.
Personatges: Bàrbara, son pare Diòscor, el governador Marcià i l’Àngel.

4) Martiri de Sant Bernat i les Germanetes.
 “La mà tindre molla si torneu a l’Alcorà”

Personatges: Bernat, les germanetes Zaida i Soraida (Maria i Gràcia), el germà de tots ells i governador de Carlet, Almanzor, el botxí, dos criats i l’Àngel.

5) Misteri de la Mare de Déu de la Salut o “dels Capellanets”.
“De la Salut!! ¡¡Altra volta!!”

Personatges: els mossens Curçà, Dacir i Frasquet, i un escolanet.

 
video

[Castellano] [Valencià]