Museu Taurí  

Setmana de Bous d’Algemesí
On els somnis del toreig es converteixen en realitat
 
Algemesí és també la ciutat que tots els anys construeix una espectacular plaça de bous rectangular, de fusta, en la qual se celebra, a finals de setembre, la fira de les corregudes de jònecs més antiga i important del món.
És la Setmana de Bous d’Algemesí.
 
Una festa singular
La festa naix del poble mateix, dels algemesinencs, que divideixen la plaça en 29 cadafals adjudicats a les penyes mitjançant una subhasta. El resultat de la licitació és el pressupost que té la Comissió Taurina per a confeccionar els cartells de la setmana, tant dels espectacles taurins com de les actuacions nocturnes. En definitiva, tot allò que forma part de la fira cada any.
Algemesí aposta pels joneguers i el toreig a cavall, però sense oblidar la selecció cada any de les millors ramaderies, i l’exhibició d’una correguda de bous amb matadors que es troben en els primers llocs de l’escalafó del món taurí. Per als joves valors del toreig aquesta ciutat valenciana és parada obligatòria, ja que Algemesí dicta sentència i pren el pols al toreig del futur. Triomfar en aquesta plaça significa fer punts en la carrera cap a l’alternativa. La tradició taurina d’Algemesí és un ‘gran reserva’ forjat al llarg de segles de bous en la localitat.

Una plaça única
La Plaça de Bous d’Algemesí és el teatre dels somnis de tot joneguer. Una construcció sorprenent per la forma rectangular, perfecta en la seua execució. Cada 9 de setembre, puntuals a la cita amb la història, els components de les penyes inicien l’alçada d’aquesta peculiar plaça, tal com han aprés dels seus avantpassats, amb fusta, cordes i claus com a matèries primeres. El sistema de construcció es va establir el 1943 i la seua mil•limètrica conjunció solament ha hagut d’adaptar-se a les més exigents normatives de seguretat amb el pas dels anys. Passats els dies de treball del muntatge, tot estarà a punt per a acollir la fira de les corregudes de jònecs durant els últims deu dies de setembre.

Tradició taurina
La fira d’Algemesí està formada, habitualment, per huit corregudes que inclouen cada vesprada dos joves joneguers i una lídia a cavall, al temps que es reserva una vesprada a una correguda de bous amb matadors de primer nivell. L’art es tradueix en llegenda, i les llegendes necessiten noms: Enrique Ponce, Rafi Camino, El Litri, Julio Aparicio, Jesulín de Ubrique, Finito de Córdoba, César Jiménez, Cristina Sánchez, Vicente Barrera, Esplá, César Jiménez, Jose Pacheco El Califa, El Soro, Francisco Rivera Ordóñez, Cayetano, Manuel Díaz El Cordobés, Buendía, Vidrié, Andy Cartagena, Pablo Hermoso de Mendoza, Álvaro Montes, Sergio Galán…

Més que bous
La Setmana Taurina es viu de forma intensa. La primera cita del matí és el correbous, des dels corrals fins a la plaça, dels animals que es torejaran aquest dia. Poc a poc el protagonisme passa a la zona del parc de Salvador Castell, on la gastronomia mana entre les casetes de les penyes cadafaleres. Després de la correguda, i la tornada als corrals del conegut ‘sobrero’, arriba el moment dels sopars i els espectacles nocturns. Una vegada acabat, tornem de nou a les casetes del parc, on l’ambient segueix per als qui volen més festa.

La web
Visita la pàgina oficial a www.setmanadebous.com

 
video

[Castellano] [Valencià]