La Carxofa i els Arquets
DANSES DE LA CARXOFA 
 
Molt extesa a la resta de les comarques valencianes, on també rep els noms de Dansa de Teixidors, de Betes, de Gitanetes o de la Magrana, la Dansa de la Carxofa ocupa durant la Festa de la Mare de Déu el tercer lloc en el ordre d’eixida. Antigament quan la processó acabava, la Carxofa que corona el pal sobre el que gira la dansa, s’obria i de dintre ixia un colomet blanc. 
 
HISTÒRIA
 
Popular a les processons del Corpus es tenia com a la dansa pròpia dels teixidors. Aquest es tractaria del possible origen a Algemesí, ja que durant el segle XVII n’era una professió molt nombrosa i arrelada. Coneguda ja a 1830 baix el nom de Danza de las Doncellas la seua evolució ha presentat pocs canvis fins l’actualitat. Entre les persones més recordades cal esmentar els mestres Jeroni Curçà (1830-1844) i la familia dels Felip, “els Mauricios”, que durant gran part del segle XX s’encarreguen de portar-la endavant. Des del 1964, és mestra de la Dansa, Maria Llàcer Ferragut. 
 
DANSA
 
Es tracta d´una única dansa executada al só de la dolçaina i el tabalet, en ella un grup de dotze xiquetes en ball circular trenen i destrenen cintes de colors
 
INDUMENTÀRIA
 
El vestit de les xiquetes està compost per blusa blanca i falda de colors vius, semblant a la que porten les pastoretes. Antigament, el que s’emprava era totalment blanc, con el que en l’actualitat s’utilitza en la dansa dels arquets. 
 
DANSES DELS ARQUETS
 
Com altres danses que participen a la Festa, l’instrument amb que s’executa el ball és el que proporciona el nom a la dansa. En aquest cas són uns arquets adornats amb paperets de colors que les xiquetes mouen de manera acompasada al ritme de la música.
 
HISTÒRIA
 
La Dansa dels Arquets passa per ser una de les danses processionals més populars del costumari valencià. Des dels seus inicis, la seua història va de la mà de la Dansa de la Carxofa, ja que ambdues danses formaven un únic grup cerimonial. L’any 1988 aquest es dividí en dos. Des d’aleshores, la Dansa dels Arquets es executada per un grup únic i independent que apareix apareix a continuació de la Dansa de la Carxofa. 
 
DANSA
 
Interpretada amb dolçaina i tabal i seguint la tonada de la Carxofa, presenta les seguents evol.lucions: Els Cruces, l’1 i el 2, la Cadena i els Caps.
 
INDUMENTÀRIA
 
El vestit dels Arquets és blanc, molt semblant al que es posen les combregantes. Com a complements porten una faixeta de color verd a la cintura i cintes de colors al cap.
 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31