Gegants
Noblesa pels carrers d'‪ Algemesí‬. 
A terres valencianes s'encetà la costum de desfilar gegants l'any 1589, quan la ciutat de València en construí uns per a la processó del Corpus Christi d'aquell any. A Algemesí també arribaren a formar part de les processons de la Mare de Déu de la Salut, com ho testimonien les fonts documentals i gràfiques, tot i que la seua participació fou intermitent i sense continuïtat als darrers anys.
Berca Grup de Danses d’Algemesí incorporà la seua parella de gegants a la Processoneta del Matí l’any 2007, després que dies abans foren confeccionats i presentats al poble en la Dansada a la Mare de Déu. Representen el rei Jaume I, conqueridor i creador del Regne de València, i la seua muller Violant d’Hongria.
El seu vestuari no s’ha confeccionat a l'atzar, correspon a peces indumentàries pròpies de la reialesa valenciana de finals del segle XIII.
La melodia de la seua dansa és una composició de Josep Juste, aleshores mestre dolçainer a l’Escola Municipal de Tabalet i Dolçaina d’Algemesí. La dansa consta de dues parts ben diferenciades: la primera, elegant i solemne, rememora les danses cortesanes pròpies de reis i nobles; per contra, la segona, una jota alegre i desimbolta, es fa ressò de les danses populars valencianes.
A la processó, com antigament, desfilen en darrer lloc, abans de la Creu Processional. Actualment s’interpreta la Dansa dels Gegants davant la Capella de la Troballa, a l’eixample del carrer de Berca davant la casa de la Beata Josepa Naval, a la Placeta del Carbó i, finalment, a la Plaça Major.
 
Informació: Vicent Vidal

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31