La Mare de deu de la Salut
 
 
Només quatre anys després de la conquista, en l’any cristià de 1247, recentment establits els nou vinguts pobladors cristians de les terres del nord, va esdevenir el fet miraculós de la Troballa. Una Mare de Déu havia estat descoberta per un veí dins la soca d’una vella morera a la partida de Berca, tot just en eixir de la petita alquería d’Algemesí. 
 
Per tres vegades a més, malgrat haver estat traslladada a la Vila d’Alzira, va retornar miracolosament al tronc buit de la morera. I els veïns van tenir un gran goig, i per a celebrar-ho van fer una festa d’agraïment amb tot el decor i l’essència que mereixia señal de tan especial predilecció celestial. 
 
I va nàixer entre el poble i la seua Mare de Déu un amor constant amb plenitut, infinit i etern. I el poble Fidel el guardà per sempre ben en dins del seu cor i de la seua memòria col-lectiva, passant-se tan gran tresor – com a poble escollit-  de pares a fills.
 
I el poble anà bastint la festa, una festa gran i de tots, que será recordada per tots els temps esdevenidors: Mare de Déu de la Morera!, Mare de Déu de Berca!, Mare de Déu Moreneta!, Mare de Déu de la Salut!, fil i ànima dels sentiments d’un poble, nucli primorós del seu goig i festa. 
 
Ai Mare de Déu … Mare de Déu! Sempre als llavis d’un poble creixent i canviant en els temps i l’espai, surant, però, per sempre un mateix sentiment.
 
 
Els Festers
 
 
Fester, tota aquella persona, veí d'Algemesí, que de manera voluntària i dedicada, participa de l'organització de la Festa de la Mare de Déu de la Salut. I des de 1843 va quedar establert que tots els veïns de la vila podien ser festers quan li correspongui al seu barri organitzar la Festa.
 
Els festers s'organitzen en barris, els quals corresponen actualment, i des de l'any 1835, a quatre, que són els que coincideixen amb el recorregut de la Processó de la Volta General; es diuen Capella, Muntanya, Santa Bàrbara i València. La seva tasca principal consisteix a coordinar la Festa i recaptar els fons econòmics necessaris perquè es pugui dur a terme. Aquesta funció la desenvolupa un sol barri cada any, així tenim que de manera rotativa van alternant la responsabilitat.
 
Els barris pròpiament dits s'estructuren de manera similar a una associació, presentant les figures de president, secretari, tresorer i vocals. I al llarg de l'any que dediquen a la preparació de la Festa realitzen diferents activitats per aconseguir el finançament, com poden ser: venda d'objectes relacionats amb la Mare de Déu de la Salut (cinta de la Verge, estampes, ventalls, calendaris, polseres, etc), recollida de donatius a les empreses, el dia de la "plega" recorren el poble acompanyats de dolçainers i tabaleters, etc. També l'Ajuntament i altres entitats col·laboren en el sufragi de les despeses.
 
Com repunt històric, la processó de la Mare de Déu de la Salut abans del que coneguem, sobre el 1748, era organitzada per vuit barris amb un dipositari designat per part de l'Ajuntament com a màxim representant. Tot això canvia quan al llarg del segle XIX el mateix consistori promou la participació del poble, atorgant la responsabilitat plena de la celebració als propis festers.
 
Finalment, i coincidint amb el 750 aniversari de la Troballa de la Verge, concretament el 1997, es va constituir el Patronat de la Festa. Aquesta entitat congrega: representants dels quatre barris, amb els seus dipositaris, representants de la màxima autoritat tant eclesiàstica com civil i un Consell Assessor que conté representació de totes les agrupacions que participen (mestres dels balls, de l'Escola de Tabalet i Dolçaina, personatges bíblics, entre molts d'altres relacionats). El Patronat funciona com a òrgan rector de la Festa per sobre de la resta per assegurar que es preserva la seva essència any rere any.

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31