Museu Tauri
La plaça és la senyal d’identitat de la Setmana de Bous d’Algemesí, és l’orgull d’un poble que la sent com a pròpia, és el estàndard que fa única una fira singular. Muntar la plaça és l’argument de la festa. La força de la tradició imposa i obliga a seguir alçant, any rere any, cada mes de setembre un monument únic d’arquitectura i enginyeria popular.
 
 
UNA FESTA ANCESTRAL
 
Encara que les primeres noticies taurines que es conserven en l’Arxiu Municipal d’Algemesí daten del 1643, és segur que es celebraven festes amb bous des de molt abans.
A això va contribuir que la població tinguera un corral de bous, que era un terreny destinat exclusivament a pastura. Posseir un corral era una distinció i un dret reial que Algemesí gaudia des de l’època medieval. Quan s’arrendava a ramaders de boví, se’ls exigia, a més del pagament del preu del arrendament i el compliment del proveïment de carn, que deixaren alguns animals per a córrer-los en les festes.
Els animals entraven pels carrers d’Algemesí fins la plaça Major, on es muntaven plataformes rudimentàries per a poder vore l’espectacle, primer amb carros i troncs de morera, i més tard amb graderies que donaren lloc a la plaça que hui coneixem. La festa naixgué del poble, i amb la seua participació es modelà i va créixer.
De fet, la forma rectangular i la manera de muntar la plaça de bous és fruit de l’arquitectura popular.
 
 
UNA ORGANITZACIÓ PECULIAR
 
En l’actualitat la plaça es construeix gràcies al muntatge de vint-i-nou cadafals. Vint-i-nou peces adjudicades a través d’una subhasta anual en la que intervenen totes les penyes que pretenen optar a lloc i que, després d’aconseguir el seu propòsit, deuen encarregar-se no sols del muntatge, sinó també de la venda de les entrades corresponents.
El resultat econòmic final de la subhasta constitueix el pressupost per a confeccionar els cartells dels nou dies de Fira i altres espectacles que es desenvoluparan, tot aixó organitzat per una Comissió Taurina formada per un membre de cada cadafal.
Pareix evident, per tant, que ens trobem davant d’una de les fires més antigues del panorama taurí mundial, i els seus cartells, això sí, anunciaren des de sempre i pràcticament en exclusiva, els noms més importants del escalafó de joneguers. És per això que Algemesí ha constituït un referent per a les joves promeses del toreig, i un triomf en la seua plaça ha significat un aval per a la seua carrera.
Tot i això, Algemesí no s’ha privat de la contractació puntual d’alguns dels millors matadors de bous dels últims temps, així com de les figures del toreig a cavall més significatives.
 
 
UNA PLAÇA ÚNICA
 
La plaça és un exercici metafísic de compensació de forces, d’equilibri i al mateix temps de robustesa i seguretat. Fusta, claus i cordatge: no hi ha més.
Cada 9 de setembre, la plaça Major s’ompli amb les fustes que les penyes utilitzaran per a elevar una plaça de bous amb capacitat per a quasi 5.000 espectadors que quedarà totalment muntada en el plaç aproximat de deu dies, disposta per a albergar la fira de jonegades més antiga i important del món.
 
 
TRADICIÓ TAURINA
 
La fira d’Algemesí està formada, habitualment, per huit corregudes que inclouen cada vesprada dos joves joneguers i una lídia a cavall, al temps que es reserva una vesprada a una correguda de bous amb matadors de primer nivell. L’art es tradueix en llegenda, i les llegendes necessiten noms: Enrique Ponce, Rafi Camino, El Litri, Julio Aparicio, Jesulín de Ubrique, Finito de Córdoba, César Jiménez, Cristina Sánchez, Vicente Barrera, Esplá, César Jiménez, Jose Pacheco El Califa, El Soro, Francisco Rivera Ordóñez, Cayetano, Manuel Díaz El Cordobés, Buendía, Vidrié, Andy Cartagena, Pablo Hermoso de Mendoza, Álvaro Montes, Sergio Galán…
 
MÉS QUE BOUS
 
La Setmana Taurina es viu de forma intensa. La primera cita del matí és el correbous, des dels corrals fins a la plaça, dels animals que es torejaran aquest dia. Poc a poc el protagonisme passa a la zona del parc de Salvador Castell, on la gastronomia mana entre les casetes de les penyes cadafaleres. Després de la correguda, i la tornada als corrals del conegut ‘sobrero’, arriba el moment dels sopars i els espectacles nocturns. Una vegada acabat, tornem de nou a les casetes del parc, on l’ambient segueix per als qui volen més festa.
 
 
 
Comissió Taurina
 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31