Les Pastoretes
 
 
A la nostra tradició cultural n’és habitual la presència de motius pastorils. Sabem que les representacions belenístiques del Nadal solien incloure entre els seus actes balls de pastorets davant del Neiximent. Progressivament, aquests anaren incorporant-se al seguicis de les processons del Corpus i per extensió als d’algunes festes patronals. A Algemesí, la festa de la Mare de Déu compta desde el segle XIX amb un dansa d’aquest tipus, és el Ball de les Pastoretes, el de la gent més menuda. 
 
 Els membres, xiquets i xiquetes d’entre tres i set anys, en nombre indeterminat, són dirigits per un mestre o mestra que rep el nom de pastor. Dos xiquets més, a mode figura simbòlica, acompanyaven abans els dansants; eren el Rei i la Reina de les Pastoretes. 
 
HISTÒRIA
 
 La primera referència documental rau de 1834. Coneguda com a Danza de Muchachas y Muchachos o també Danza de Niñas y Niños, fou dirigida en aquells anys pel també mestre del Ball de la Carxofa, Jeroni Curçà, tot integrant un grup anomenat Danzetas. Durant el segle XX, són recordats els magisteris de Baptistet el Ceguet i la Dona, i de Maria Vendrell. Aquesta última, mestra del ball des de 1972 ha jugat un paper destacat en la configuració actual del ball al reintroduir els xiquets, que des de feia dècades no hi participaven, al si de la dansa, ). L’aparició durant el segle XIX de les figures del Rei i la Reina i l’acompanyament del ball amb la Marxa Reial (incorporada al ball molt abans de convertir-se en himne nacional) encara pot estar relacionada, diuen, amb una postura monàrquic en un temps de constants convulsions polítiques i lluites pel Govern i la Corona d’Espanya (Guerres Liberals i Carlistes).  
 
INDUMENTÀRIA
 
 Les pastoretes van vestides amb giponet, faldeta i capellet d’ala ampla de palla alçat per davant adornat amb flors. Els pastorets porten calçó curt, calces blanques, jupetí, sarró i capell. Com a instruments personals d’acompanyament musical fan servir panderetes i castanyoles. El Rei Reina vestien com a tals i portaven corona tots dos. 
 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31